De geschiedenis van Vadobag

Met meer dan 135 jaar ervaring is Vadobag een bekend familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Begonnen als lokale leerlooierij en onze eerste tassen werden geproduceerd in 1887. Nu leveren wij tassen en rugzakken aan een uitgebreid netwerk van Retail partners in de Benelux en daarbuiten.


Over Vadobag
Gevestigd aan de Technopol 33 in Tilburg, Nederland. Met een in-house ontwerpstudio, toegewijde sampling- en productiefaciliteiten in China en een eigen warehouse in Nederland hebben we alles in eigen hand. Wij weten hoe je van tassen, rugzakken en accessoires absolute musthaves maakt voor kinderen, young adults en ouders. Die expertise zetten we in voor onze eigen merken, maar ook voor licenties en private label. Naast onze eigen merken als Kidzroom, Milky KissSkooter en Prêt ontwikkelen we samen met licentiegevers en grote retailers complete collecties.

 

 

Vooruitgang door innovatie en kansen

Op 15 juni 1887 begon landbouwer Cees van Dongen in het centrum van Rijen een leerlooierij, op een plek waar het bedrijf tot enkele jaren terug nog was gevestigd. Het leerlooien was in die tijd voornamelijk een winteractiviteit van boeren, maar vooral in het gebied rond Rijen werden veel leerlooierijen opgestart. De aanwezigheid van bos en water zorgden in die regio voor de groei van deze sector: water en gemalen eikenboomschors waren belangrijke onderdelen van het looiproces. In die tijd werden er door het bedrijf vooral onderdelen van schoenen geproduceerd, de vraag - maar ook de concurrentie - uit de directe omgeving van Rijen was groot.

 

Van looier naar tassenmaker

In 1953 besloot het management zich vrijwel volledig te focussen op tassen. Er kwamen in die tijd steeds meer 'kunstmaterialen' op basis van olieproducten op de markt, zoals skai en omdat het management altijd heeft gestaan voor vernieuwing, besloot men zich hierin te verdiepen. In de jaren '60 groeide de markt flink, het bedrijf met de toenmalige naam 'Van Dongen Van Alphen uit Rijen' maakte zelfs een tijdje muziekinstrumentkoffers. Naast boodschappentassen groeide in die tijd ook sterk de vraag naar weekendtassen voor dienstplichtigen, de beroemde pukkels. Er was veel productie in Brabant, Amsterdam en de Achterhoek, en daar heeft het bedrijf dan ook verschillende overnames gedaan.

Nieuwe bedrijfsnaam
In 1968 werd voor de naam 'Vadobag' gekozen. De bedrijfsnaam 'Van Dongen Van Alphen uit Rijen' was goed voor de herkenbaarheid, maar bleek voor promotie op beurzen en dergelijke te onpraktisch. Bovendien was het bedrijf internationaal al actief en dan is een korte, Engels klinkende naam slimmer. In die tijd besloot men ook te stoppen met het zelf looien van leer.

 

Vadobag als internationale tassenleverancier

Vadobag was niet alleen vernieuwend met materialen, machines en efficiency, ook de productieverhuizing naar Azië werd al vroeg als kans gezien. In een tijd dat er nog geen internet - niet eens fax - bestond, werd via een Nederlander in Hong Kong - waar het bedrijf nog steeds mee werkt - contact gezocht met mogelijke tassenproducenten. Niet alleen aan de inkoopkant, maar ook aan de verkoopkant werden kansen gezien: de export groeide via België, Frankrijk en later ook andere Europese landen.

Vadobag liep voorop in het produceren onder licentie. Het zelf opbouwen van tassenmerken is een kostbare activiteit, dus werd besloten om contact te zoeken met de eigenaren van bekende consumentenmerken als Alfred Jodocus Kwak en later Sesamstraat en Disney. Vadobag werd de belangrijkste speler op het gebied van tassen onder licentie.

Eigen design
Ondanks dat het bedrijf sterk was in de productie voor andere merken, is bij Vadobag altijd geloofd in het belang van eigen design. Al sinds de jaren'70 had het bedrijf eigen designers, in die computer loze tijd nog met de hand knippend en plakkend. Ook voor de licentiehouders had deze dienst toegevoegde waarde: Vadobag ging verder dan het plakken van een logo op een tas, de gehele collectie kreeg de merkstijl mee. Ook in deze nadruk op design liep het bedrijf voorop. In distributie zocht Vadobag eveneens naar nieuwe mogelijkheden. Werden tassen van oudsher vooral verkocht in de lederwarenbranche, Vadobag ging haar kindertassen aanbieden via speelgoedwinkels. Een slimme zet: er werden tot die tijd bijna geen tassen via speelgoedwinkels verkocht.

 

 

2022: Meer dan 135 jaar bestaansrecht!

Na meer dan 135 jaar is Vadobag momenteel nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf. Vanuit ons kantoor in Tilburg werken we met een professioneel team en zijn we dagelijks in de weer om nieuwe en trendy collecties te creëren. Het zit in ons DNA om te blijven innoveren en om nieuwe kansen aan te grijpen. In 2022 hebben wij verschillende tassen collecties onder onze eigen merken zoals Kidzroom, Milky Kiss, Skooter en Prêt en onder licenties zoals Disney Minnie en Mickey Mouse, PAW Patrol en Nijntje

 


Lees meer

Klantenservice
Transparantie en goede informatie over onze producten staan centraal in ons verhaal, zodat jij als klant over voldoende informatie beschikt om keuzes te maken. Wij ondersteunen onze klanten met een uitgebreide klantenservice en geven eerlijk advies. Als klant staat je altijd centraal bij Vadobag en wij dagen onszelf dagelijks uit om onze klantenservice verder te optimaliseren.

Adres
Vadobag Europe B.V.
Technopol 33
5026 SB Tilburg
Nederland

Informatie
Kamer van Koophandel nummer: 53130928
BTW-NUMMER: NL 850760033 B01

Webshop
https://www.vadobag.nl/shop

Contact 

Geïnteresseerd om retailer te worden van Vadobag? Registreer hier
Wil je meer te weten te komen over onze producten en diensten? Neem dan contact op via +31 13 594 2336 of [email protected] en wij staan je zo spoedig mogelijk te woord.

Copyright © 2023 Vadobag Europe B.V. Alle rechten voorbehouden.

Vadobag Klantenservice

__

Kies een contactoptie

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan

Wilt u een vrijblijvend gesprek over wat Vadobag voor u kan betekenen? Laat dan in het formulier uw gegevens achter. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact op om een gesprek in te plannen.

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Naam

Telefoonnummer

Bedrijf

Aanvraag is verstuurd

Bedankt voor uw aanvraag

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 • Bellen
  We reageren zo snel mogelijk

 • Bel met de Vadobag klantenservice

  We zijn bereikbaar op

  Ma, Di, Wo, Do van 9.00 tot 17.00 uur
  Vr van 9.00 tot 14.00 uur

  Bel nu!