Vadobag viert 135-jarig bestaan
Vadobag viert 135-jarig bestaan
jun 15, 2022

Vandaag, woensdag 15 juni 2022, bestaat Vadobag 135 jaar. Wat begon als leerlooierij is door de jaren heen uitgegroeid tot een toonaangevende en voorraadhoudende totaalleverancier van tassen en accessoires voor jong en oud. Met ons team van ervaren medewerkers houden we alles onder één dak; van ontwerp, productie, inkoop tot verkoop. Je krijgt bij Vadobag 'het complete pakket'.

 

Veranderingen door de jaren heen

 

1887: Vooruitgang door innovatie en kansen

Op 15 juni 1887 begon landbouwer Cees van Dongen in het centrum van Rijen een leerlooierij, op een plek waar het bedrijf tot enkele jaren terug nog was gevestigd. Het leerlooien was in die tijd voornamelijk een winteractiviteit van boeren, maar vooral in het gebied rond Rijen werden veel leerlooierijen opgestart. De aanwezigheid van bos en water zorgden in die regio voor de groei van deze sector: water en gemalen eikenboomschors waren belangrijke onderdelen van het looiproces. In die tijd werden er door het bedrijf vooral onderdelen van schoenen geproduceerd, de vraag - maar ook de concurrentie - uit de directe omgeving van Rijen was groot.

 

 

Van looier naar tassenmaker

In 1953 besloot het management zich vrijwel volledig te focussen op tassen. In die tijd kwamen steeds meer 'kunstmaterialen' op basis van olieproducten op de markt, zoals skai en omdat het management altijd heeft gestaan voor vernieuwing, besloot men zich hierin te verdiepen.

 

In de jaren '60 groeide de markt flink, het bedrijf met de toenmalige naam 'Van Dongen Van Alphen uit Rijen' maakte zelfs een tijdje muziekinstrumentkoffers. Naast boodschappentassen groeide in die tijd ook sterk de vraag naar weekendtassen voor dienstplichtigen, de beroemde pukkels. Er was veel productie in Noord-Brabant, Amsterdam en de Achterhoek, en daar heeft het bedrijf dan ook verschillende overnames gedaan.

 

In 1968 werd voor de naam 'Vadobag' gekozen. De bedrijfsnaam 'Van Dongen Van Alphen uit Rijen' was goed voor de herkenbaarheid, maar bleek voor promotie op beurzen en dergelijke te onpraktisch. Bovendien was het bedrijf internationaal al actief en dan is een korte, Engels klinkende naam praktischer. In die tijd besloot men ook te stoppen met het zelf looien van leer.

 

Vadobag als internationale tassenleverancier

Vadobag was niet alleen vernieuwend in het gebruik van materialen, machines en efficiency. Ook de productieverhuizing naar Azië werd al vroeg als kans gezien. In een tijd dat er nog geen internet - niet eens fax - bestond, werd via een Nederlander in 

 

Hong Kong - waar het bedrijf nog steeds mee werkt - contact gezocht met mogelijke tassenproducenten. Niet alleen aan de inkoopkant, maar ook aan de verkoopkant werden kansen gezien: de export groeide via België, Frankrijk en later ook andere Europese landen.

 

Vadobag liep voorop in het produceren onder licentie. Het zelf opbouwen van tassenmerken is een kostbare activiteit, dus werd besloten om contact te zoeken met de eigenaren van bekende consumentenmerken als Alfred Jodocus Kwak en later Sesamstraat en Disney. Vadobag groeide uit tot de belangrijkste speler op het gebied van tassen onder licentie.

 

Ondanks dat het bedrijf sterk was in de productie voor andere merken, is bij Vadobag altijd geloofd in het belang van eigen design. Al sinds de jaren '70 had het bedrijf eigen designers, in die computer loze tijd nog met de hand knippend en plakkend te werk gingen. Ook voor de licentiehouders had deze dienst toegevoegde waarde: Vadobag ging verder dan het plakken van een logo op een tas, de gehele collectie kreeg de merkstijl mee. Ook in deze nadruk op design liep het bedrijf voorop.

 

In distributie zocht Vadobag eveneens naar nieuwe mogelijkheden. Werden tassen van oudsher vooral verkocht in de lederwarenbranche, Vadobag ging haar kindertassen aanbieden via speelgoedwinkels. Een slimme zet: er werden tot die tijd bijna geen tassen via speelgoedwinkels verkocht.

 

2022: Meer dan 135 jaar bestaansrecht!

Vernieuwing blijft de kernwaarde en drijvende kracht binnen de cultuur en het management van Vadobag. Tegenwoordig wordt er veel tijd en energie gestoken in het produceren van ‘verantwoorde’ merktassen. Vadobag draagt er zorg voor dat de tassen voldoen aan de kwaliteit en eisen volgens MVO-normen, zowel op productie,- als afzetgebied.

 

Na meer dan 135 jaar is Vadobag momenteel nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf. Vanuit ons kantoor in Tilburg werken we met een professioneel team en zijn we dagelijks in de weer om nieuwe en trendy collecties te creëren. Het zit in ons DNA om te blijven innoveren en om nieuwe kansen aan te grijpen. In 2019 hebben wij verschillende tassen collecties onder Vadobag merken, zoals Kidzroom, Milky Kiss, Skooter en Prêt, en onder licenties zoals Disney en Marvel.

 

 

Groei en ontwikkeling

In Q4 2022 staat de verhuizing naar het nieuwe kantoor aan de Technopol 33, in Tilburg op de planning. Een gloednieuw pand waar alle afdelingen, de showroom en een zeer ruim magazijn onder één dak gevestigd zijn. Dit vergemakkelijkt niet alleen de interne communicatie tussen de verschillende afdelingen, maar zorgt ook voor een nog efficiëntere afwikkeling van het bedrijfsproces van A tot Z. Kortom, een perfecte basis voor een nog verdere internationale expansie.

 

Ons streven is altijd om het geven van een uitgebreide keuzemogelijkheid en produceren en leveren van kwalitatieve producten. Wij willen niet alleen nieuwe klanten tevreden stemmen, maar ook onze bestaande klanten tevreden houden. Met trots kunnen we zeggen dat we door de jaren heen, een sterk netwerk en veel lange samenwerkingsverbanden hebben opgebouwd. Onze creativiteit, duidelijke communicatie en expertise in de branche worden door onze klanten vaak genoemd als reden om ons hun vertrouwen (wederom) te geven.

Gerelateerde artikelen

Maak je klaar voor de Back to School periode!
Tijd om voor de Back to School periode te shoppen. Vul nu je voorraad aan voor Back to School met trendy items van Kidzroom, Milky Kiss, Skooter, Prêt en diverse licenties!
We zijn verhuisd!
We zijn blij te kunnen aankondigen dat we zijn verhuisd naar een gloednieuw pand! Met dit gemoderniseerde gebouw kunnen we onze klanten beter van dienst zijn en als bedrijf verder groeien.
Bericht van verhuizing en tijdelijke sluiting
Vadobag zal op 20 januari (vrijdag) 2023 tijdelijk gesloten zijn in verband met de verhuizing naar het nieuwe kantoor. We zullen onze diensten in het nieuwe kantoor hervatten op 23 januari (maandag).
A Message from the CEO's | Season’s Greetings
As the year nears its end, we enter a time of reflection and anticipation. CEO Ramon van Dongen looks forward to 2023 and shares a little on what you can expect from Vadobag in the year ahead. There is a great deal happening!
Dank voor je bezoek aan Insights-X 2022!
Wat leuk dat je onze stand op Insights-X in Nuremberg Exhibition Center hebt bezocht. Wij bedanken graag iedereen voor zijn/haar interesse in Vadobag!
Inspirerende zevende editie Spotlight 2022!
Wij willen graag iedereen bedanken voor zijn/haar belangstelling in onze stand tijdens Spotlight 2022 in Beurshal Autotron te Rosmalen, Nederland.
Bedankt voor je bezoek aan Kind + Jugend 2022!
Hartelijk dank voor de interesse in onze Kidzroom stand tijdens Kind + Jugend 2022 in het Exhibition Center in Keulen, Duitsland.
Succesvolle 33e editie IAW Messe 2022!
Wij bedanken iedereen voor zijn/haar interesse in onze stand tijdens de IAW Messe 2022 in het Exhibition Center in Keulen, Duitsland.
Bezoek Brabants Dagblad en interview Ramon en Serge
Tilburg - Het Brabants Dagblad bezoekt Vadobag en interviewt Ramon en Serge van Dongen over het 135-jaar bestaan, de uitbreiding en ontwikkelingen van het familiebedrijf Vadobag.
Bouwupdate: Nieuw pand van Vadobag bereikt het hoogste punt
De bouw van het nieuwe pand van Vadobag in Tilburg bevindt zich in een bijzondere fase: het hoogste punt van het gebouw is bereikt.
Succesvolle zevende editie SundaySchool 2022!
Wij willen graag iedereen bedanken voor zijn/haar belangstelling in onze stand tijdens de SundaySchool 2022 in De Fabrique te Utrecht.
Recordopbrengst Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge 2022!
De Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge was voor de tweede keer op een rij één groot succes.
Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge 2022
Op zaterdag 23 april 2022 fietst Ramon van Dongen (CEO Vadobag Europe BV) met het team 'De Woeste Heitrappers' en meer dan 1.500 enthousiaste MTB'ers vanaf het Vrijthof in Maastricht naar het Vrijthof in Hilvarenbeek.
Onze productpagina's zijn geüpdatet
Heb je onze nieuwe productpagina’s op de website al gezien?
Vadobag #StandWithUkraine
Vadobag sluit aan bij het wereldwijde initiatief #StandWithUkraine!
Bedankt voor je bezoek aan IAW Messe 2022
Wij willen graag iedereen bedanken voor zijn/haar belangstelling in onze stand tijdens de IAW Messe 2022 in het Exhibition Center in Cologne, Duitsland.
Vadobag gaat verhuizen!
Wij gaan verhuizen! In de afgelopen jaren hebben we een sterke groei doorgemaakt waardoor de huidige locatie te klein is geworden. Om verdere expansie te bevorderen is een grotere locatie noodzakelijk.
Bedankt voor je bezoek aan de SundaysSchool 2022
We blikken terug op een inspirerende beursdag en kijken uit naar onze verdere samenwerking. Positieve gesprekken, veel belangstelling voor onze producten en een goede sfeer. Mede dankzij jullie was het een zeer geslaagde beurs!

Copyright © 2023 Vadobag Europe B.V. Alle rechten voorbehouden.

Vadobag Klantenservice

__

Kies een contactoptie

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan

Wilt u een vrijblijvend gesprek over wat Vadobag voor u kan betekenen? Laat dan in het formulier uw gegevens achter. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact op om een gesprek in te plannen.

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Naam

Telefoonnummer

Bedrijf

Aanvraag is verstuurd

Bedankt voor uw aanvraag

We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 • Bellen
  We reageren zo snel mogelijk

 • Bel met de Vadobag klantenservice

  We zijn bereikbaar op

  Ma, Di, Wo, Do van 9.00 tot 17.00 uur
  Vr van 9.00 tot 14.00 uur

  Bel nu!